Grove rundstykker med frø er supre som nistemat.
Jeg vil tro at jeg ikke er den eneste som synes at ei tradisjonell brødskive med hvitost kan bli litt kjedelig som nistemat. Hva da med å legge til litt salat, tomat, agurk og paprika, og kanskje noen skiver egg eller annet godt? Fungerer ikke det? Hvis du spiser det der og da (altså rett etter at du har laget det), så er det jo helt supert. Men hvis du lager til dette kl 7 om morgenen, har det i en matboks til kl 1130, og skal spise det da, så står utfordringene i kø: Pålegget er gjerne sunket sammen og er blitt mer vassent, du har kanskje smuler fra skiva over som smitter nedover i etasjene (smulene skal jo være under pålegget – ikke over). Og når du skal spise det, så vil garantert noe av det avanserte tilbehøret begynne å skli av på ene eller andre siden. Resultatet er ofte at du sitter febrilsk og balanserer brødskiva og pålegget mens du samtidig skal prøve å føre en samtale med andre. Slik kan vi ikke ha det. Da kan du i grunn gjøre to ting:
1. Spise hele greiene på et fat med kniv og gaffel. Du vil fortsatt ikke få ferskheten, men du slipper at ting sklir av her og der.
2. Du kan lage rundstykker, slik at alt blir pakket inn.
Jeg liker sistnevnte best. Litt fordi det er enkelt å lage på morgenen, litt fordi det er enkelt å spise hvor som helst, og litt fordi grove rundstykker med frø er bedre enn grove brød uten frø. I heimen vår har vi altså begge deler til hverdags: Brød uten frø går stort sett til ungene (inntil de skjønner at frø ikke er noe skummelt vi putter nedi for å plage de), og grove rundstykker med frø går stort sett til de voksne.
Grove rundstykker kan være så mangt, men disse er rimelig grove og med masse frø, så de metter godt. I tillegg er de enkle å lage, og jeg lager de på en kanskje litt utradisjonell måte: Her er det ikke rulling av hvert enkelt rundstykke som gjelder – det hadde tatt unødvendig lang tid. Og hvorfor bruke lang tid når en kan bruke kort tid?
Etter at deiga er ferdig blandet og hevet, så deler jeg den i tre emner. Hvert emne blir kjevlet ut som en pizzabunn som skal fylle ei langpanne (vi har tre langpanner i heimen, derfor passer det med tre emner). Pass på å få den så firkantet som mulig og så jevn som mulig. Vi skal ikke ha Eiffeltårn-høyde i midten og telt-satt-opp-på-feil-måte-med-manglende-midtstang-høyde på sidene; her skal det være jevnt over hele flata.
Når hvert emne er kjevlet ut og plassert i sine respektive langpanner, så lar vi brettene stå og hvile/heve i 1-2 timer. Etter at de er stekt ferdig, så begynner vi å skjære ut. Hver panne blir delt i 2×5, altså totalt 10 grove rundstykker pr panne. Etter litt nedkjøling er det bare å fryse ned, og ta opp etter behov. La de gjerne være litt varme når de puttes i fryseren. Jo før de puttes i fryseren, jo ferskere blir de når du tar de opp igjen.
Oppskrift på grove rundstykker med frø finner du under.
- 600 g sammalt hvetemel
- 300 g hvetemel
- 200 g sammalt rug
- 100 g havregryn
- 100 g havrekli
- 75 g hvetekli
- 100 g gresskarkjerner
- 100 g solsikkekjerner
- 50 g linfrø
- 50 g sesamfrø
- 100 g valnøtter, knust
- 100 g mandler, knust
- 25 g salt
- 25 g sukker
- 1 pk tørrgjær
- 150 g gulrot, raspet
- 6 egg
- 1 ss maltekstrakt
- 8 dl vann (ca.)
- Bland alt av mel og frø i en bakebolle.
- Knus mandler og nøtter. Jeg bruker en foodprosessor eller blender til denne jobben.
- Bland så nøtter og mandler med resten.
- Ha i salt og sukker og start eltemaskina mens du rasper gulrota og pisker eggene lett.
- Ha gjær i. Bland litt før du har gulrota og eggene i og blander videre.
- Til slutt tar du i maltekstrakt og vann og blander. Begynn med 7,5 dl vann, og la maskina gå litt før du ev. sper på med mer vann.
- La den stå og elte seg i ca 15 minutt på laveste hastighet, men kjør gjerne opp hastigheta litt på slutten for å få knadd den skikkelig og for å få inn nok varme til heveprosessen.
- La deiga stå til heving i 2-3 timer under et lokk eller dekket med plast.
- Lag til 3 langpanner med bakepapir i bunn.
- Del deiga i 3 emner.
- Ta det første emnet og kjevle det ut til en firkant som passer langpanna. Pass på å det jevnt og fint, og nok deig ut i hjørnene. Det er ikke uvanlig at det blir mest på midten og litt glissent ute i hjørnene, men det går fint an å gjøre noe med det.
- La de stå til heving i 1-2 timer (her må du se det litt an og vurdere selv hva som er lenge nok)
- Stekes på 200 grader i 18-20 minutt.
- Del de opp i 2x5 ruter (eller noe annet hvis du vil ha en annen størrelse).
May Iren Roksvåg says
Veldig, veldig gode 🙂