Gratinert aubergine er lett å lage og godt å spise
Jeg har tidligere skrevet om aubergine i innlegget om panert aubergine, så jeg skal ikke gå gjennom alt på nytt. Kort fortalt, så er det slik at aubergine er lite brukt i Norge, men en god del mer brukt internasjonalt. Det er jo i grunn ingen grunn til ikke å bruke aubergine mer. Jeg er tilhenger av å få i meg flest mulig farger når vi snakker frukt og grønt. Og aubergine, med sin veldig mørke lilla farge (nesten svart, vil nok noen si), har en farge som svært få andre frukt og grønnsaker har. Så det å utvide fargespekteret er i seg selv et godt argument for å spise aubergine.
Men det er jo ikke fargen som smaker, det er jo selve innholdet. Aubergine i seg selv smaker ikke allverdens, men i denne retten passer den veldig godt inn: både med sin farge, konsistens og ikke minst fasong og størrelse. Den passer nemlig utrolig godt sammen med nacho chips – rent størrelsesmessig. Nå er det ikke slik at vi skal bygge hus og er avhengig av kompatible stendere og takstoler, men det at aubergine og nacho chips passer i lag gjør retten bittelitt mer innbydende. Og det er jo ikke så dumt.
Kort fortalt består retten av aubergine, nacho chips, tacosalsa (som vi selvfølgelig lager selv) og hvitost. Tacosalsa består bl.a. av 1/2 porsjon tacokrydder, som du finner oppskriften på her. Aubergine skal aldri spises rå pga det giftige basiske stoffet solanin. Dette forsvinner imidlertid ved varmebehandling, så den biten blir ivaretatt her.
Aubergineskiver og nacho chips legges lagvis i ei form. Så blander jeg sammen ingrediensene som en normalt finner i en tacosalsa og heller det over. Til slutt et lite dryss med hvitost, og vips: retten er klar for stekeovnen i ca 15 min.
Retten kan godt spises alene, men passer veldig godt sammen med en god salat. Da vil den normalt være stor nok til to personer, men dette avhenger jo veldig av hvor sulten en er.
- 1 aubergine
- 100 g nacho chips
- 1 middels løk
- 2 tomater
- 2 ts tomatpure
- 1 fedd hvitløk
- ½ porsjon tacokrydder
- 100 g hvitost
- Kutt auberginen i tynne skiver.
- Finn fram ei lita ildfast form, og legg aubergine-skivene og nacho chips