Jeg husker fortsatt første gangen jeg smakte gulrotkake. I utgangspunktet var jeg skeptisk til denne lekkerbisken av en kake, men skepsisen ble fort snudd til lykke etter den første biten. Siden da har gulrotkake vært en av mine favoritter innenfor «kake og dessert»-kategorien.
Ei vanlig gulrotkake trenger ikke nødvendigvis å være supersunn. Ja, det er gulrot, men ei kake består av langt mer enn gulrot. Det er nemlig rikelig med andre ingredienser som både tilfredsstiller og trigger søtsuget. Men det er fullt mulig å lage ei god gulrotkake som har et langt bedre innhold og næringsinnhold enn ei mer tradisjonell gulrotkake.
Ett av delmålene mine med matbok.no, er å ta tak i tradisjonelle retter og oppskrifter, og lage sunnere varianter av disse. Denne oppskrifta faller helt klart i den kategorien.
«Hvorfor må alt være så sunt hele tiden? Kan ikke ei kake få være ei kake!?» Dette – og lignende – hører jeg innimellom. I en verden og i et samfunn hvor det er fristelser, bursdagsfeiringer, markeringer av ymse slag mer eller mindre konstant, så er det faktisk viktig å tenke sunnhet over hele linja. Samtidig så handler ikke dette om å være hysterisk. Det handler kun om å lage et godt produkt litt sunnere. På den måten kan en spise med litt bedre samvittighet, og en blir litt mettere. Og nesten uansett hvordan en snur og vender på det, så er det vanskelig å lage ei kake «supersunn». Dette er fortsatt ei kake, men ei litt sunnere kake.Så hva gjør jeg for å få ei gulrotkake litt sunnere? Tro det eller ei, men sukker er ikke gunstig hvis en skal redusere søtsuget, så det må vi redusere. Hvitt mel er heller ikke gunstig, så litt av det er erstattet med sammalt hvete. I tillegg legger jeg inn valnøtter og mandler. Valnøtter bidrar til ei tørrere kake, så for å motvirke det øker jeg gulrotandelen og slenger inn litt cottage cheese. Bra for den totale næringsverdien og gir ei mer saftig kake.
Ellers er det ikke noe hokus-pokus. Husk bare på at kaka må avkjøles før en tar på kremen. Dette innebærer at en må beregne litt ekstra tid til dette. Når kaka er avkjølt, så bruker jeg å dele kaka i to på langs, og så legge et lag med krem i midten. Dette gjør kaka både mer spennende og mer saftig.
Til slutt en anbefaling: siden dette er ei kake med mye sunt og en viss andel grovt, så er den relativt mektig. Spis derfor sakte. Plutselig blir du mett. Og da har du kake til dagen etterpå også.
Oppskrift på gulrotkake med nøtter og cottage cheese finner du under.
- 6 egg
- 100 g sukker
- 170 g hvetemel
- 100 g sammalt hvetemel
- 2 ts natron
- 2 ts kanel
- 1 ts salt
- 1 ts vaniljesukker
- 100 g valnøtter
- 100 g mandler
- 150 g smeltet smør
- 200 g cottage cheese
- 600 g revne gulrøtter
- 250 g (2 pk.) kremost naturell
- 80 g smør (mykt)
- 125 g melis
- 1 ts vaniljesukker
- 50 g cottage cheese
- 100 g valnøtter
- Bland sukker og egg til eggedosis.
- Finhakk 100 g av valnøttene og mandlene i en blender (el. lign.).
- Bland alt det tørre sammen i en egen bolle, inkludert nøttene og mandlene.
- Bland så det tørre sammen med eggedosisen.
- Sett smøret til smelting
- Mens du venter på smøret, bland inn cottage cheese.
- Bland så inn smøret når det er flytende.
- Skrell gulrøttene, riv de og bland de inn i røra
- Finn fram ei kakeform (jeg bruker ei på 24 cm) og smør denne eller legg bakepapir i den. Hell så røra opp i.
- Stek kaka på nederste rille ved 175 grader i 45-55 minutt.
- I god tid før du lager kremosten, må smøret stå ute slikt at det blir mykt.
- Bland sammen kremost, smør, melis, vaniljesukker og cottage cheese. Sett dette kjølig mens du venter på at kaka blir helt kald.
- Når kaka er helt kald, så deler du den på langs. Smør om lag ¼ til ⅓ av kremen utover midten av kaken, og legg kakedelene sammen igjen. Smør resten av kremen på toppen og på sidene.
- Pynt kaken med valnøtter.
Kristine says
Takk for deilig oppskrift, er skrevet ut og skal prøves snarest! 🙂