Grove vafler som kan spises til både frokost, lunsj, kveldsmat og på tur.
Opp gjennom årene har jeg og min fru hatt noen vaffeljern. Alle som en har de i tur og orden enten blitt kastet, gitt til et lokalt loppemarked eller donert til mine foreldre slik at de kunne unne seg vafler på hytta eller i båten eller hvor de nå har det. Kanskje de har gitt det til et loppemarked?
I skrivende stund har jeg et Åviken dobbelt vaffeljern med termostat og turbodiesel og full pakke. Og jeg elsker det! Men en «ekte vaffelelsker» vil kanskje si at vaffeljernet har en feil, eller i hvert fall en svakhet: hjertene er firkantede. For enkelte så er det med hjerteformede vaffelhjerter en kampsak som de gjerne går 3 runder i ringen for å vinne. Det skal være 5 hjerter, ikke 4, hevder enkelte. Men hva med det praktiske? En skal jo gjerne brette en vaffel, eller dele ei hel plate i to? Det er helt åpenbart at temaet bør forskes mer på.
Uansett: Jeg har altså 4 hjerter pr plate, og jeg steker to plater i slengen. Ikke skjønner jeg hvorfor folk har vaffeljern med kun ei plate, men de finnes altså. For noen kan det kanskje handle om plass, men hvis en steker vafler så ofte som vi gjør, så er et enkelt-jern like uaktuelt som tøybleier til ungene. Æsj og bæsj. Mistet du matlysten nå?
Men hva er det med vafler? Og da tenker jeg både på fine vafler, grove vafler og alle mulige andre vaffelvarianter som finnes. Jeg har ikke ført noen offisiell statistikk over det, men jeg har på følelsen av at alle liker det. Er du i et selskap hvor det står vafler på bordet, så forsvinner de sakte, men sikkert. Er det ferskheten? Lukten (som gjerne har spredd seg i hele nabolaget)? Eller kanskje bare smaken? Jeg har i hvert fall alltid likt vafler, noe jeg riktig nok ikke har sjekket med mine foreldre, men som jeg bare antar. Men da jeg vokste opp, var det mest vanlig å servere vafler til typiske kaffimåltid. Og når det er kaffimåltid så er det en uskreven regel som sier at maten skal være usunn. Grove vafler utgår, men vafler proppet med sukker og den slags inngår. I tillegg hadde en kjøpt syltetøy (med sikkert minst 50 % sukker og maks 40 % bær) på toppen. Dette brettet en sammen til en blings og kjørte hele sulamitten ned i halsen, med et lite stopp i tyggeseksjonen.
Så unger elsker altså vafler, og voksne elsker det. Og siden alle elsker det, så bør det jo være mulig å ha det litt oftere? Ja, selvfølgelig, men da må vi gå fra festvafler til grove vafler. Og når vi først har kommet til grove vafler, hvorfor gå tilbake? De er jo faktisk like gode! Så det magiske med vafler er ikke nødvendigvis sukker-innholdet. Det må være noe med ferskheten og lukta og hele atmosfæra som sprer seg. Kosen. Stekinga. Klikken fra termostaten når vaflene er ferdige. Lyset som blir grønt. Fresh! Ah, I lovet it!
Grove vafler – eller vafler generelt – er jo også såre enkelt å lage. Enkelte tror at en må blande litt først og så litt etterpå og så litt til slutt. Tull. Hiv alle ingrediensene oppi først og kjør mikseren til du får ei glatt røre. Hvorfor gjøre noe så enkelt til noe komplisert?
Grove vafler overgår de fleste brød hva gjelder næringsinnhold og innhold, og kan fint brukes til både frokost, lunsj, kvelds, på tur og som nistemat på skolen. Jeg vil også påstå at det fint går an å bruke grove vafler til middag også. Kanskje litt kjedelig for voksne, men ungene elsker det, og det er jo minst like spenstig som pannekaker. Med hos mange vil nok tradisjonene banke på døra og si «vafler er kaffimat, så det kan vi ikke ha til middag». Noe som selvfølgelig ikke stemmer. Grove vafler kan vi fint ha til middag. Men uansett: Pålegget kan altså variere mellom alt det du har i kjøleskapet, men når jeg skal kose meg med disse, så bruker jeg naturell yoghurt eller hjemmelaget yoghurt toppet med hjemmelaget jordbærsyltetøy. Det er digg det.
Oppskrifta på grove vafler finner du under.
- 2 egg
- 40 gram smør
- 1,5 dl sammalt hvete
- 0,5 dl sammalt rug
- 0,5 dl havregryn
- 0,25 dl havrekli
- 0,25 dl hvetekli
- ½ ts bakepulver
- ½ ts kardemomme (kan sløyfes)
- 4 dl melk
- Smelt smøret
- Bland alle ingrediensene i en bolle og kjør med en mikser til du får ei jevn røre
- Varm opp vaffeljernet ditt, og smør ved behov
- Stek vaflene og kos deg.
Norun says
Vi testa disse til lunsj idag. Kjempegodt:-) Odin var veldig begeistret og var bunnløs. Bra blogg! 🙂
Vegard says
Så bra! Hyggelig med tilbakemelding 🙂
Ørjan says
Artig å høre! De vaflene er – mildt sagt – en slager her i heimen. Bare å venne seg til at Odin nok kommer til å kreve sin vaffel fra nå av. 🙂
Norun says
Hehe, ja. Tror jeg må prøve å lage det jordbærsyltetøyet ditt også, for vi hadde kjøpesyltetøy, så det forringet nok sunnheten ved lunsjen en liten smule.. ;o) Hvor lenge står det syltetøyet seg forresten?
Ørjan says
Minst 2 uker. Vi har vel hatt det i over 3 også uten noe problem. Hvis en spiser lite, så er det jo bare å lage halvparten eller noe slikt.