Lammehjerte er noe av det mest næringsrike du kan spise. Godt er det også.
Det er kanskje mange som rynker på nesen når jeg nevner lammehjerte. Det er det overhodet ingen grunn til. Lammehjerte (som er innmat) smaker omtrent som vanlig muskelkjøtt som folk flest vanligvis spiser. Det smaker litt mer kjøtt, men smaken er ellers ganske lik. Det som ofte smaker annerledes er lever og nyrer. Jeg liker også det, men jeg skjønner at mange synes den type innmat smaker litt rart.
Lammehjerte (og hjerte generelt) er rik på vitaminer og mineraler. Jeg kan bl.a nevne sink, jern, selen, magnesium, B-vitaminer, vitamin A og Q10. Q10 er et vitaminlignende stoff som fungerer som antioksidant. Dette stoffet er nødvendig for energiproduksjonen i kroppen og blir solgt til høy pris i butikken. Fordelen med å få det gjennom lammehjerte, er prisen. Jeg kjøpte lammehjerte til 30 kr/kg. Jeg kjøpte da 10 kg til 300 kr, som er veldig billig.
Jeg liker best et hjerte som er rødt/rosa på innsiden. For å få til det, så trenger du ikke å steke hjertet så veldig lenge. Et stykke som er ca 1 cm tykt, kan stekes på middels varme i ca 2 minutter. Du må nesten prøve deg frem for å få det resultatet du ønsker.
Tilbehør kan være en salat eller potetmos. Oppskrift på potetmos finner du her.
- 2 stk hjerte
- 2 fedd hvitløk
- 2 stk chili
- 2 ss sitron- eller limesaft
- 1 ts rosmarin
- 1 ts timian
- ½ ts salt
- ½ ts pepper
- Litt olivenolje
- Rens hjeret for hjerteklaffer, hinner og blod. Del så hjertet opp i stykker.
- Finhakk chili, hvitløk og bland dette sammen med krydder og urter og tilsett litt olivenolje og sitronsaft.
- Smør hjertene inn med blandingen og la det ligge på benken i noen timer (gjerne over natten i kjøleskap).
- Stek hjertene i ca 3 minutter på hver side, middels varme. Det er best om de er litt rød/rosa i midten.
- Kan serveres med en salat, eller en god stappe av rotgrønnsaker.