Det er forbausende enkelt å lage hjemmelaget yoghurt.
Yoghurt er noe som alltid har vært en favoritt hos meg. Da jeg var yngre likte jeg spesielt godt yoghurt med mye smak, og jeg husker godt i militæret hvor jeg var den eneste omtrent som spiste yoghurt med multer. Yoghurt med multer var min favoritt før. Nå er det stort sett hjemmelaget yoghurt uten smak som gjelder.
Jeg lager alltid hjemmelaget yoghurt av melk som kommer rett fra bonden. Denne er ikke pasteurisert eller homogensiert og kalles rå melk (IKKE råmelk som er melka kalven får rett etter fødsel). Nå tenker sikkert mange at dette er farlig melk, og at den ikke bør drikkes. Regner med at meieribestyreren fra Tine hadde reagert om han leste dette. Hvis man graver litt dypere i hva dette faktisk innebærer, så finner man raskt ut at dette overhodet ikke er farlig. Det kommer selvfølgelig an på hvordan bonden melker kua, og hvor renslig de er. Alt har sin risk, men jeg mener at de fordelene man får ved å ikke varmebehandle melka er god nok grunn til å skaffe egen melk som ikke selges i butikkene. Personlig synes jeg også at smaken er mye bedre når man lager hjemmelaget yoghurt på upasteurisert melk.
Jeg vet nå at mange ikke er like heldig som meg og har muligheten til dette. Da går det fint an å bruke melk man får kjøpt i butikken. Prinsippet for å lage hjemmelaget yoghurt er helt likt.
- 1 liter melk
- 0,2 dl startkultur (dette kan være fra f.eks Tine naturell yoghurt, fra forrige yoghurt du lagde selv eller bakterier fra www.hjemmeriet.dk)
- Hell melken over i en kasserolle, og varm opp til ca 46 grader (bruk gjerne steketermometer)
- Hell en skvett (ca 3-5 dl) over i en bolle og vent til den kjøles ned til rundt 42 grader
- Visp inn startkulturen og hell denne tilbake i blandingen når den også er kommet ned til 42 grader. Visp godt i noen sekunder.
- Hell blandingen over på glass (f.eks norgesglass) og legg på lokket
- Sett glassene i ovnen på litt under 50 grader varmluft med en tresleiv i åpningen. Dette gjøres for at temperaturen holder seg på ca 40 grader.
- La stå i ca 8-12 timer. Sjekk at smaken er syrlig etter 8 timer. Er den syrlig nok, er den ferdig.
Hvis du ikke har steketermometer, så kan du putte fingeren i melka og kjenne etter når du ikke klarer å holde den der lenger. Da er det passe varmt.
Du kan også plassere glassene et annet varmt sted i huset, f.eks innpakket i en dyne. Prøv å legg de på en plass hvor temperaturen er mellom 35-50 grader. Over 50 grader = døde bakterier. Under 35 grader = går i dvale.
Vegard says
Snadder!