Rundstykker av surdeig er forbausende enkelt å lage.
Før du lager rundstykker av surdeig, så må du ha klart en surdeigsstarter. Når du har den foran deg, så er det bare å hive seg rundt.
Jeg liker surdeig, nettopp fordi det er langt sunnere enn «vanlig» deig som ikke har bakteriekulturen. I tillegg synes jeg den syrlige smaken er utrolig god. Det er det samme med yoghurt. Det er jo bare melk med bakterier, men det er likevel en del sunnere og bedre for helsa. Fordelen med surdeig, er at bakteriene bryter ned glutenet og uskadeliggjør mange av de uheldige antinæringsstoffene som finnes i kornet.
Jeg er ikke vant til å få hverken rundstykker eller brød lagd på surdeig fra hjemmet. Dette er noe jeg har lært meg selv i senere tid etter jeg begynte å lese om fordelene med å bake på denne måten. Greit nok, det tar litt lenger tid enn hurtighevende gjærbakst, men til gjengjeld står du igjen med et brød som er bedre for helsa, og som i tillegg smaker mye bedre.
Rundstykker av surdeig passer utmerket til det meste. Jeg spiser de ofte til frokost eller kveldsmat, men du kan like godt spise de på tur, til middag, til lunsj…ja, egentlig når som helst. Favoritten min er med smør og hardkokt egg, og hjemmelaget jordbærsyltetøy.
Men, nok om det. Les under for oppskrift på rundstykker av surdeig.
- 1 ss surdeigsstarter
- 5 dl vann
- 350 gram mel (f.eks sammalt fin hvete)
- 100 gram havregryn
- 1-2 ss havsalt
- Bland alt sammen med en tresleiv (unngå metall)
- La dette stå tildekt på benken med et klede/plastfolie i ca 10-12 timer (gjerne over natten)
- Lag så rundstykker med en skje som du "scooper" ut av deigen. Du skal ikke kna og forme de. Litt samme som når du lager scones.
- Etterheves 1-2 timer
- Stekes på 160 grader i ca 25 minutter. Prøv først med 20, og se om de er ferdig.