Hjemmelaget jordbærsyltetøy med lite sukker og rene ingredienser.
Jordbærsyltetøy med lite sukker og høyt bær-innhold er dessverre en sjeldenhet i norske butikker (og det er sikkert ikke så mye bedre i utenlandske). Billig-syltetøyene og «squeezy»-produktene inneholder typisk rundt 40-50 % bær og 35-45 % sukker. Og nå kommer dagens første hysteriske uttalelse: Et slikt sukkerinnhold høres ut som noe en burde spise kun en dag i uka. I stedet spises det hver dag av mange. Og nå kommer dagens andre hysteriske uttalelse: Hvorfor er det egentlig lov å kalle noe for jordbærsyltetøy når det har et bær-innhold på under 50 %? Det samme kan en i grunnen si om «fiskekaker» med 34 % fisk, men det er en annen sak.
En ting er like sikkert som at det blir vær hver dag: Det er mangt en kan undre seg over.
Men det finnes heldigvis unntak. Hjemmelaget jordbærsyltetøy med lite sukker sprudler ikke i butikkhyllene, men det finnes i hvert fall ett produkt som merker seg ut på den positive enden av skalaen: I en test av jordbærsyltetøy kommer Nora sin hjemmelagde variant best ut. I ingressen står det at «denne er like bra som hjemmelaget». Og det skal Nora ha: den er ikke så verst. Men det skal jeg ha: den du leser på nå er bedre. Mer bær (86 %), mindre sukker (16,4 gram pr 100 gram) og kaliumsorbat holder vi oss langt unna. Og når en vet at det tar ca 10-15 minutt å lage dette syltetøyet, og at Nora sitt koster over 200 % mer enn det du lager selv, så er det lett å ta avgjørelsen om å aldri kjøpe jordbærsyltetøy igjen. Faktisk.
Er hjemmelagde jordbærsyltetøy så mye bedre? Fordelen med hjemmelaget er jo at en vanligvis har rene ingredienser, men min erfaring er at selv mange av de hjemmelagde inneholder unødvendig mye sukker. Det er flott med hjemmelaget jordbærsyltetøy, men er det nødvendig å spise lørdagsgodt hele uka?
Så hvordan går vi fram for å lage hjemmelaget jordbærsyltetøy med lite sukker? En kan selvfølgelig kjøpe inn ferske jordbær, men i 95 % av året er disse fra utlandet. Ikke noe galt med det, men smaken på disse er ikke noe en skryter av til naboen, og i tillegg må en da ta bryet med å renske bærene. Et annet minus er at en må/bør bruke de den samme dagen som de blir kjøpt inn. Men for all del: bruk gjerne ferske. Jeg bruker frosne fordi de er ferdig rensket, rimelig og enkle å lagre.
De frosne bærene ligger så til tining i et par timer i romtemperatur eller noen flere timer i kjøleskapet. Når de er tint, heller jeg jordbærsausen opp i en kjele, og blander dette med maizena. Deretter hiver jeg opp i bærene og knuser de med gaffel til jeg er fornøyd. Så bruker jeg ca 50 gram sukker, men dette kan selvfølgelig tilpasses. Min erfaring er at 40-60 gram sukker pr 400 gram bær er mer enn nok. En får fram den friske bærsmaken mer enn om man overlesser syltetøyet med sukker. Vi lar det koke i ca 1 minutt, og plutselig er syltetøyet ferdig. Som vi alle vet, så er det selvfølgelig nydelig godt på vafler. Og når vi lager hjemmelaget jordbærsyltetøy med lite sukker, så kan vi spise en ekstra vaffel med ekstra god samvittighet.
Oppskrifta på hjemmelaget jordbærsyltetøy finner du under.
- 400 g frosne jordbær (1 pakke)
- 50 g sukker
- 15 g maizena
- Ta ut bærposen fra fryseren og la den tine i kjøleskap i 10-12 timer eller i romtemperatur i et par timer. Poenget her er at saften skal bli flytende
- Sett et egnet syltetøyglass i stekeovnen på 80-90 grader og la det stå slik mens du gjør resten
- Hell jordbærsaften i en kjele, men la bærene bli igjen i posen
- Bruk visp og bland saften med maizena til det blir tilnærmet klumpfritt, eller enda bedre: helt klumpfritt
- Ta opp i sukkeret og rør litt rundt
- Hiv opp i bæra, skru varmen på middels og knus bærene med en gaffel til de er så knust som du ønsker de
- Skru opp varmen mens du rører konstant, og la det koke i ca ett minutt før du slår av varmen
- Ta ut syltetøyglasset fra ovnen, og hell syltetøyet over på det
[…] Rundstykker av surdeig passer utmerket til det meste. Jeg spiser de ofte til frokost eller kveldsmat, men du kan like godt spise de på tur, til middag, til lunsj…ja, egentlig når som helst. Favoritten min er med smør og hardkokt egg, og hjemmelaget jordbærsyltetøy. […]