Hjemmelaget surkål på gamlemåten. Dette er god mat full av probiotika.
Hjemmelaget surkål som er fermentert, er ikke det samme som den surkålen du kjøper til 5 kr i butikken. Dette er surkål som er laget slik den burde lages, eller slik man opprinnelig lagde den. Surkålen du kjøper i butikk, er gjerne kokt og tilsatt eddik. Det smaker surkål, men effekten på kroppen er ikke den samme.
Når man fermenterer kålen, så dannes det enzymer og gode bakterier som gjør underverker for fordøyelsen. Disse bakteriene og enzymene hjelper til å fordøye tungt fordøyelig mat, som f.eks fisk, kjøtt, bønner og melkeprodukter.
Fermentert hjemmelaget surkål passer utmerket godt som tilbehør til f.eks kjøttkaker, eller som et lag på brødskiven sammen med et speilegg. Nam!
Husk å ikke bruke for mye salt når du lager surkål. Smaken kan bli litt voldsom da. Men du må bruke noe salt. Saltet er med på å gjære kålen på riktig måte, slik at det dannes riktig type bakterier.
Tilsett gjerne raspet gulrot og ingefær i kålen, for å få en mer spennende smak.
Oppskrift på hjemmelaget god surkål finner du under.
- ½ hodekål (ca 1 kg)
- 1 ss salt (1 ss salt pr kg grønnsak)
- 1 ss karve (valgfritt)
- Grovrasp kålen, og legg det i en middels stor bolle (se video).
- Tilsett salt.
- Bruk 10 minutter på å "mose" kålen med knyttnevene dine (husk å ha rene hender). Du kan også bruke en potetstamper, men jeg foretrekker å bruke knyttnevene.
- Etter noen minutter, så ser du at vannet i kålen begynner å slippe taket. Etter ca 10 minutter, så er det like mye væske, som det er kål.
- Når du har knadd så mye, at du føler all væske er ute av kålen, så helles væsken og kålen over i en krukke eller glass (f.eks Norgesglass). Er det for lite væske, så kan du lage saltvann selv. Beregn ca 2 ts salt til ½ liter vann og hell over så mye vann du eventuelt trenger.
- Sørg for at det ikke ligger rester oppover i glasset. Kålen skal ligge under vannet, så bruk litt tid på å presse kålen nedover i glasset.
- Sett et lokk på, uten å stramme til, og sett glasset i et mørkt rom i 3-7 dager. Jeg setter mitt på soverommet. Du kan la glasset stå i flere dager (opptil 3 uker), men det kan bli litt for syrlig da.
- Når det har gått 3-7 dager, så skrur du lokket godt fast, og setter surkålen øverst i kjøleskapet (kan være litt for kaldt nederst).
- Surkålen kan oppbevares i kjøleskap i noen måneder. Dannes det mugg, så kaster du alt, og lager mer.
[…] liggende er vanlig oksekjøtt. Asparges kjøpes på din lokale matbutikk, og surkål lages selv. Se her for oppskrift. Du kan selvsagt kjøpe denne i butikken, men den er ikke like næringsrik og sunn som den du […]