En enkel middag som de fleste kan få til. Hjortesteik står på menyen.
Hjortesteik er kanskje ikke noe de aller fleste har liggende i fryseren, men du trenger selvsagt ikke bruke hjortesteik til denne retten. Har du svinesteik, lammesteik eller en annen type steik, så for all del, bruk det du har liggende.
Trikset for å få en god steik, er å steke den på lav varme over lang tid. Steketiden avhenger av tykkelsen på steken, så bruk gjerne et steketermometer for å kontrollere kjernetemperaturen til steken.
Husk at oppskriftene på matbok.no ofte er enkle, sunne og basert på rene produkter. Denne middagen er ment å være enkel, og derfor dropper jeg saus. Kun kjøtt og grønnsaker med litt fløte. Du kan på en måte si at fløten fungerer som en slags saus.
Oppskrift på hjortesteik med fløtesopp og tomat finner du under.
- 1 hjortesteik (eller annen steik)
- 4-5 sjampinjong
- 1 tomat
- 1-2 dl fløte
- 3 mandelpoteter
- 1 søtpotet
- 1 gulrot
- 1 dl fløte
- 1 ss smør
- La kjøttet bli romtemperert på kjøkkenbenken ca 30 min før steking.
- Forvarm ovnen til 120 grader.
- Legg steken i en form, og stikk i et steketermometer slik at det enden står i midten av steken.
- Jeg pleier å ta steken ut når den har en kjernetemperatur på rundt 64-70 grader. Jeg legger den da i aluminiumsfolie, og pakker den inn i et kjøkkenklede/håndduk i ca 30 minutter før servering. Vil du ha den godt stekt, så vent til den kommer til minst 70 grader. Regn med minst 3 timer i ovnen.
- Kutt opp potet og gulrot i små biter, og kok i ca 30 minutter (til de er møre og lett å mose).
- Kutt opp sopp i små biter og stek på panne.
- Del tomaten i 2, og stek flatsiden i ca 1-2 minutter på middels til høy varme.
- Tilsett så litt fløte sammen med sopp og tomat, og la det putre i 1-2 minutter.
- Når rotgrønnsakene er møre, sil ut vannet og tilsett litt smør og fløte. Mos til en stappe.
- Etter at steken har hvilt på benken innpakket i folie og håndduk i ca 30-60 min, så kan du skjære den opp i tynne skiver, og servere med resten av tilbehøret.