Mysen du får fra kefir er utrolig godt, og veldig sunt.
Myse er en styrkedrikk som finnes bl.a i kefir og yoghurt. Den inneholder vitaminer og mineraler. For å kunne skille mysen fra f.eks kefiren, så må du sile kefiren gjennom en sil med veldig små hull eller et kjøkkenklede. La dette stå gjerne over natten, og du sitter igjen med myse i den ene delen, og ferskost i den andre delen.
Myse er perfekt for å kickstarte gjæringsprosessen når du skal gjære mat eller drikke. F.eks, så kan du tilsette litt myse når du skal lage surkål, og dermed også redusere saltmengden (eller fjerne den helt). Myse blir også brukt når du bl.a skal lage kvass.
Myse på 1-2-3
Av: Vegard
Ingredienser
- Kefir eller yoghurt, fra upasteurisert og ikke-homogenisert melk.
- Du kan også bruke vanlig butikkmelk, men det er lettere med ubehandlet melk rett fra bonden.
Instruksjoner
- Legg melken over i et kjøkkenklede, og la det henge over en bolle i flere timer. Helst over natten.
- Til slutt så har mysen trekt ut og samlet seg i bollen som en fin veske / myse. Det som er igjen i posen kan brukes som smørost.
Helene says
Hvorfor må det være upasteurisert melk? Og kan mysen oppbevares i kjøleskapet frem til jeg skal bruke den til å fermentere noe?
Vegard says
Det viktigste er at den er fra ikke homogenisert melk, da mysen skiller seg lettere da. Du KAN bruke vanlig butikkmelk, men det lettere og sunnere å bruke melk rett fra bonden.
Mysen kan oppbevares i kjøleskapet til du skal bruke den. Den holder seg lenge 🙂