Vegard
Bosted: Molde Født: 1984 Utdanning: revisor og vernepleier Jobb: Vernepleier i bolig Hobby: fjellturer, trening, dans, fotografering, matlaging Drøm: dyrke egne høns og egg i hagen 3 ting jeg helst putter i munnen: egg og upasteurisert kefir. Fokusområder på matbok.no: mest mulig naturlig, tradisjonsmat, enkelt Jeg skal ikke kalle meg noen ekspert på kjøkkenet, men jeg elsker å eksperimentere med nye matvarer og nye retter som jeg kommer over. Jeg er ikke kresen, og jeg føler jeg må smake på alt som jeg kommer over. Jeg liker godt mat man gjerne lagde før i tiden, som yoghurt, kefir, surkål, kraft osv. Slik «tradisjonskost» er mat med mye næring, noe som gjør godt for kropp og sjel. For tiden jobber jeg som vernepleier, og det er et yrke som gir meg utrolig mye. Jeg liker å kunne se at de som mottar min hjelp får et bedre liv og et mer fullverdig liv. |
Ørjan Bell
Bosted: Ålesund Født: 1980 Utdanning: Bachelor i ingeniørfag (IT), Master i IT, PPU Jobb: Mattelærer på videregående Hobby: Barn (mine egne), fjellturer (sommer/vinter), matlaging, hus og heim og alt det der Drøm: Nytt kjøkken med to stekeovner og to oppvaskmaskiner. Tenk hvor praktisk det er. 🙂 3 ting jeg helst putter i munnen: vann, smoothie, pizza Fokusområder på matbok.no: Hverdagsmat, reduksjon av sukker, turmat og mat for barn (i alle aldre) Min lidenskap på kjøkkenet er å lage den maten som det går mye av, og som kan betegnes som typisk «hverdagsmat». Ikke nødvendigvis det mest spennende, men tenk hvor mye tilsetningsstoffer, sukker, salt og «øvrig søppel» vi sparer ved å lage hverdagsmaten framfor å kjøpe det i butikken. I tillegg er det mye morsommere, og en får automatisk et forhold til hva som faktisk er i de ulike produktene. Dette er også fint for å bevisstgjøre ungene på hva maten inneholder. Men jeg ønsker ikke å være ekstrem på noen som helst måte. For meg handler dette om å ta små grep i hverdagen. Det å lage maten selv er jo mye morsommere enn å kjøpe alt ferdig. Ungene synes jo for eksempel det er superstas at vi lager vårt eget peanøttsmør fremfor å kjøpe det. På toppen av opplevelsen får vi et sunnere produkt som ungene spiser i (litt for) store mengder. Men det er i grunn helt greit. Litt historie: Mitt forhold til mat og kosthold vil jeg dele i tre deler: Del 1 strekker seg fra barneskolen til og med siste året på videregående som 18-åring. I denne perioden spiste jeg ikke slik jeg burde, og fikk gradvis en kropp som så ut deretter. Langt i fra smellfeit, men litt dvask. Jeg var passe aktiv både på fjellet og ellers, men det jeg ikke visste da er jo at vektøkning/-reduksjon i all hovedsak skyldes kostholdet. Del 2 begynner da jeg som 18-åring kom inn i militæret. Her ble det strammere rutiner rundt maten, og det resulterte i at en god del kilo forsvant det året. Da jeg var ferdig, fortsatte jeg å holde fokus på kosthold i forhold til vekt. Del 3 begynner omtrentlig da jeg og kona fikk unger. Fra å ha fokus på kosthold i forhold til vekt, begynte jeg gradvis å tenke mer på hva som faktisk var i maten. Med andre ord ble fokuset flyttet bort fra næringsinnhold og over til innhold. Renere produkter. Mat laget fra grunnen. Ut med suppeposer og ferdigblandet tacokrydder. Inn med hjemmelaget brød, sauser fra grunnen, hjemmelagde fiskepinner og tacolefser stekt på takke. For å nevne noe. I tillegg har jeg gradvis redusert søtbehovet. Sukkerinnholdet er altså redusert, og det er ikke erstattet med andre søtningsmidler. I tillegg drikker jeg verken brus, alkohol eller kaffi. Vann og Farris er favorittdrikkene. I tillegg til at det er godt, så er det jo selvfølgelig smart helsemessig. Heldigvis er det et kontinuerlig og økende fokus på hva vi putter i oss av mat og drikke, og ikke bare at kostholdet skal regulere vekta. Kostholdet bidrar også i stor grad til den allmenne helsa vår og i forhold til hvordan vi presterer på ulike arenaer. |
Målet med siden er først og fremst å ha en database med oppskrifter for vår egen del, og for de rundt oss som spør om hvordan vi lager de ulike rettene vi spiser. Vi håper selvfølgelig også at andre som finner siden, kan ha nytte av den i like stor grad som vi har.