Panert aubergine er saftig, godt og mettende.
Aubergine er en luring. I nærbutikken vår er den heldigvis representert med 4-5 eksemplar på det jevne, men den prøver å lure seg bort helt bakerst og innerst i hjørnet i grønnsaksdisken. Det er kanskje et resultat av at den er lite brukt i Norge? Internasjonalt er den mye brukt, da primært i klassikere som den franske Ratatouillen og i gresk Mousakka. Men i Norge har den greid å lure seg litt unna, selv om flere og flere får opp øynene for denne lilla-svarte grønnsaken. Og med god grunn, for i dagens rett skal jeg vise at panert aubergine er et fullverdig måltid helt på høyde med en hvilken som helst middag. Tilbehør, sier du? Joda, du kan jo lage en salat eller spise noen andre grønnsaker ved siden av, men panert aubergine kan fint spises alene. Selv spiser jeg den ofte til lunsj. Aubergine er ikke noen vitaminbombe, men den inneholder noe A-, B- og C-vitaminer, samt litt kalsium, jern og folsyre.
En må alltid legge aubergine i lettsaltet vann i 10-15 minutt for å bli kvitt en bitter smak, så det må vi begynne med. Kutt de opp på langs, og legg skivene i en bolle eller kasserolle med lettsaltet vann. Pass på at de ligger ned i vannet og ikke flyter på toppen. Mens de ligger der, så er det tid for å blande sammen paneringen (se i oppskriften lenger nede). Jeg bruker hvitløk, men hvis disse kuttes for grovt, så kan det være mer hensiktsmessig å bruke hvitløkspulver. Men bruk vanlig hvitløk hvis du har en god kniv (og en god teknikk) som kutter fint. Skjær også opp osteskivene og tomatskivene. Fyr opp stekepanna på middels+ og hiv noen ss stekeolje i. Når aubergine-skivene har stått i ca 15 minutt, så heller du av vannet. Legg så to skiver ned på paneringsblandingen. Skivene er fortsatt fuktige etter turen i saltvannet, så de vil enkelt og greit trekke til seg paneringen. Når en skal lage panert aubergine, så er det fullt mulig å dyppe de i egg før en tar på paneringen. Kanskje litt bedre, men mer gris, så jeg gjør vanligvis ikke det. Legg ost og tomat på den ene aubergine-skiven og legg den andre oppå. Så er turen kommet til stekepanna. Fortsett med de andre til alle har tatt turen opp i stekepanna.
Nå skal de steke til de får en fin gylden farge, og snur du de og steker de tilsvarende på den andre siden. Det er vanskelig å si hvor lenge de skal steke på hver side, men 2-4 minutt bør holde. Men husk at aubergine trekker til seg en del olje, så det kan hende du må spe på med litt etter at du har snudd de. Oppskriften på panert aubergine finner du under.
- 1 aubergine
- 4-5 skiver med ost (beregn 1 skive pr 2 skiver med aubergine)
- 8-10 tynne skiver med tomat (beregn 2 skiver pr 2 skiver med aubergine)
- 40 g (2 ss) sammalt hvetemel
- 20 g brødrasp
- 1 hvitløksfedd
- 1 ts gurkemeie
- ½ ts salt
- ¼ ts pepper
- 3-4 ss olje til steking
- Skjær auberginen i skiver og legg dem i saltet vann. Da fjernes eventuell bitter smak
- Finhakk hvitløken
- Bland sammalt hvete, brødrasp og hvitløk. Krydre med gurkemeie, salt og pepper
- Skjær opp osteskivene og tomatskivene
- Hiv litt olje i ei stekepanne, og skru på middels+ varme (her må du nesten prøve deg litt fram)
- Tøm ut vannet fra auberginene, og legg de to og to sammen med ei osteskive og to tomatskiver i mellom
- Dypp auberginene i paneringen og stek i stekepanna. Husk å snu de før de svir seg. Med god guffe på stekepanna, så tar det normalt ikke mer enn 2-3 minutt på hver side før de er klar
[…] har tidligere skrevet om aubergine i innlegget om panert aubergine, så jeg skal ikke gå gjennom alt på nytt. Kort fortalt, så er det slik at aubergine er lite […]