Har du eggehviter, ris eller grøt til overs, så er rislapper et fint alternativ.
Rislapper er noe de fleste har vært borti før. Det er gjerne noe du lager hvis du har grøtrester. Her i hus har vi sjelden grøtrester (spiser kun grøt når vi er på besøk hos andre), men vi har ofte eggehviter til overs, da vi serverer eggeplomme til barnet vårt, og ikke eggehvite. Eggehviten kan stekes til en eggehviteomelett, brukes som marengs eller brukes som stivelse i f.eks rislapper.
Mange bruker litt mel i rislappene sine. Melk hører også med i mange oppskrifter, da de fleste grøter består av mye melk. Jeg bruker verken melk eller mel i denne oppskriften, og derfor er det ekstra viktig med stivelse fra eggehvite og ris.
Du kan lage rislappene søte ved å tilsette litt honning eller lønnesirup, eller du kan lage de helt nøytrale. Da passer de like godt til noe søtt, som noe salt. Skal vi kose oss med noe godt her i hus, så blir det gjerne litt upasteurisert smør med banan og lønnesirup på. Veldig godt!
Ønsker du noe salt, så er det godt med litt spekemat og ost på toppen. Gir godt med næring, og metter i lang tid.
Under finner du oppskrift på rislapper uten mel.
- 4 eggehviter
- 1 eggeplomme
- 2 dl kokt ris (eller grøtrester)
- litt salt
- en klatt smeltet smør
- litt kefir om du ønsker det
- Pisk opp eggehvitene luftig.
- Tilsett egget, risen, salt, smeltet smør (og kefir) og pisk sammen.
- Stekes på takke eller i stekepanne på middels temperatur.
- Bruk gjerne smør eller kokosolje som stekefett.