Steking av lammelår er lekende lett. Men husk å planlegg i god tid.
Lammelår er nydelig godt. Det er enkelt å tilberede, og et helt lammelår metter mange sultne mager. Lammelår er også billig mat, og det er noe av det sunneste du kan spise. Lammet går mye på gressbeite, og spiser derfor mye gress i løpet av året.
Steking av lammelår
Ingredienser
- 1 lammelår
- 1 ts pepper
- 2 ts salt
- 4 hvitløksfedd
- 2 ts rosmarin
- 2 gule løk i båter
- ½ liter vann
Instruksjoner
- Ovnen settes på 125 grader.
- Gni så lammelåret inn med krydderet.
- Lag snitt i lammelåret, hvor du putter inn hvitløksfedd. Feddene kan godt deles i mindre biter på forhånd.
- Legg løkbåtene i en langpanne med vann. Legg så lammelåret over i langpanna, og bruk et steketermometer for å måle temperatur. Stikk termometeret inn hvor det er mest kjøtt.
Steking
- Man bør beregne ca 3 timer til 3 kg lammelår. Godt stekt er ved 67-68 grader, og rosa kjøtt er ved ca 60 grader. Dette ser du på steketermometeret.
- Temperaturen stiger litt etter at du har tatt ut lammelåret fra ovnen. Dette varierer fra ca 4-5 grader.
- Ønsker du 63 grader, så bør du ta ut kjøttet når det er på rundt 58-59 grader.
Etter steking
- Kjøttet bør hvile etter steking.
- Pakk kjøttet inn i en stekepose eller aluminiumsfolie, og deretter inn i en håndduk. La det hvile på benken i ca 1 time. Saften vil da spre seg utover i kjøttet, slik at det blir mer saftig.